clean desk Heb jij ook bijna vakantie maar ploeter je nog 3 slagen in de rondte om je werk af te krijgen? Met deze tips vertrek je zonder stress op vakantie, én hou je je batterij ook na je terugkeer nog lange tijd opgeladen….

1. PLANNING & PRIO’S 

Maak een lijstje van de lopende projecten en hang er de juiste prioriteit aan. Stel jezelf de volgende vragen: Wat moet per sé af voordat je weggaat en welke projecten kunnen blijven liggen totdat je terug bent? Zijn er projecten die je kunt overdragen aan een collega of zelfs kunt schrappen?

2. BEGIN NU

Blijf niet te lang hangen in het stressgevoel wat je naderende vakantie teweeg brengt maar begin nu meteen met het afwerken van je taken en projecten.

3. VERVANGING

Ga op zoek naar collega’s die je belangrijkste taken waarnemen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je ze goed informeert over wat je van ze verwacht en maak een duidelijke overdracht met de belangrijkste deadlines. Zorg dat je direct na je vakantie een afspraak met ze hebt om bijgepraat te worden. Maak ook duidelijke afspraken over je bereikbaarheid tijdens je afwezigheid.

4. INFORMEER

Laat je klanten, collega’s en relaties weten wanneer je met vakantie bent, voor hoe lang en bij wie ze moeten zijn tijdens je afwezigheid. Vergeet niet je out-of-office reply in te stellen. Vermeld in het automatische antwoord wanneer je weer aanwezig bent (tel hier één dag bij zodat je in de eerste dag na de vakantie rustig kan starten) en wie jouw taken waarneemt.

5. LAPTOP

Neem je laptop, (en werktelefoon) niet mee op vakantie en schakel je e-mailaccount op je mobiele telefoon uit. Zo kom je niet in de verleiding om tijdens je vakantie de mails van kantoor te lezen. Als je echt bereikbaar moet blijven, probeer het dan tot een minimum te beperken: alleen voor heel dringende zaken en je mails lees je bijvoorbeeld maar één keer per dag. Het is immers vakantie!

6. CLEAN DESK, CLEAN SCREEN

Zorg voor een opgeruimd bureau en een opgeruimde inbox voordat je vertrekt. En laat je vervanger duidelijk zien waar alle lopende zaken zijn terug te vinden. Werk zo veel mogelijk ‘losse eindjes’ weg.

7. TERUGKOMWEEK

Hou een paar dagdelen in de eerste week na je vakantie vrij om je e-mails en post door te nemen en je werkplanning weer aan te passen aan de huidige stand van zaken. Zet de belangrijkste acties voor projecten en taken die je nu al weet vast bovenaan deze werkplanning. Stel taken die je meteen kunt afhandelen niet te lang uit en plan mails of post die meer tijd nodig hebben in je agenda.

8. NIEUWE VAKANTIE

Last but not least: Wacht niet te lang met het plannen van je volgende vakantie of weekendje weg. Stress blijft langer weg als je snel weer iets nieuws hebt om naar uit te kijken!

ENJOY!

FacebookTwitterPinterestPrintEmail