kidsroom-150x150Is de slaapkamer van jouw kind ook bezaaid met tekeningen, knutsels en hoopjes kleren met daartussen nog enkele hele bijzondere vondsten of uitdeelkadootjes van traktaties? Met onderstaand stappenplan heb je in een ochtend weer een opgeruimde, georganiseerde en schone kinderkamer. Leuk om dit weekend te doen, dan heeft je kind meteen spulletjes om te verkopen op de vrijmarkt van Koningsdag!

 

Stap 1: Maak een schema

Plan een datum waarop je met je kind de kamer gaat organizen. Al vanaf een jaar of 2 kun je je kind hierbij betrekken, hem of haar zelf keuzes laten maken, jij kan hierbij altijd een beetje sturen naar het gewenste resultaat.

Stap 2: Weggooien of weggeven

Leg je kinderen uit dat dingen die voor hen niet meer nuttig zijn, voor andere kinderen nog heel waardevol kunnen zijn. Bovendien kan de vrijgekomen ruimte weer gebruikt worden voor speelgoed en spulletjes die nu juist voor hen relevant zijn

Pak 4 kratten of grote bakken

  • Doneren
  • Speelgoed voor jongere neefjes, nichtjes of andere vriendjes, de kringloop, kinderdagverblijf of ander goed doel

  • Verkopen
  • Voor waardevol speelgoed wat nog wat opbrengt op Marktplaats of in de tweedehandswinkel

  • Weggooien
  • Kapot, incompleet of versleten speelgoed

  • Verplaatsen
  • Voor spullen die ergens anders in huis thuishoren

  • Repareren
  • Voor spullen/kleding die nog de moeite waard zijn om te (laten) repareren

Kledingkast

Dit is meestal een goede plek om mee te beginnen. Haal de hele kast leeg en vouw alleen de kleding die nog gedragen wordt in mooie stapeltjes op. Selecteer zorgvuldig en kijk samen met je kind of de kleding nog past, en of in goede staat is. Voor een uitgebreide toelichting hoe je de kledingkast kunt organizen, zie hoofdstuk 4.

Schoenen

Als je kind zijn of haar schoenen op de kamer bewaart, dan kan een schoenenrek of een schoenenmand een goede manier zijn om de schoenen op te bergen. Plaats het rek of de mand ergens waar je kind er gemakkelijk bij kan.

Knuffels, speelgoed & spelletjes

Een vakkenkast (bijv. Expedit van Ikea) of losse planken zijn heel geschikt voor het opbergen van kinderspeelgoed. Zorg dat je kind er zelf gemakkelijk bij kan. Als je verschillende bakken gebruikt, bepaal dan samen met je kind wat in welke bak gaat.

HAPPY ORGANIZING!

FacebookTwitterPinterestPrintEmail